A halfogyasztás fontossága és előnyei

Egy jól összeállított étrend bizony elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, valamint visszaállításához egyaránt. Tehát igazán szorosan egymás mellett jár e két dolog. Egy egészséget is támogató étrend pedig kell, hogy tartalmazzon halételeket is. Tehát a hal része kell legyen a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásnak, amely minden egyes korcsoport és nem számára fontos. 

A hal kifejezetten értékes tápanyag tartalommal rendelkezik, ráadásul rendkívül könnyen emészthető is. A következőkben kicsit részletesebben nézzük meg, milyen előnyei vannak a rendszeres hal fogyasztásnak. 

Rendszeres halfogyasztás előnyei

- Omega-3 zsírsavak: Talán az első és legfontosabb, amelyet mindenképpen ki kell emelni a halfogyasztás során, hogy a halak értékes zsírtartalommal rendelkeznek, amelyek számos élettani hatással bírnak az emberi szervezet számára. Különösen gazdag omega-3 zsírsavakban az olajosabb húsú mélytengeri halak, amely zsírsavakhoz főként táplálékkal juthatunk hozzá. Kiváló Omega-3 zsírsavak forrása a halolaj, amely EPA  és DHA típusát is tartalmazza. Az ómega-3-zsírsavak nélkülözhetetlenek a sejthártya felépítéséhez, valamint az agy és a szem egészséges fejlődéséhez. Ezenkívül hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási kockázatának csökkentéséhez, és a szervezet gyulladásos folyamatainak mérsékléséhez is.

- ásványi anyag tartalom: Az ásványi anyag tartalomnál kiemelendő a foszfor és a kalcium tartalom. Továbbá a csontritkulás és a fogszuvasodás megelőzéséhez szintén hozzájáruló fluoridot is nagy mennyiségben tartalmazzák a halfilék és a halkonzervek egyaránt. A jelentős jód- és szelén tartalma pedig a pajzsmirigy működésében lehet segítségünkre. A szelén részt vesz továbbá a nagy mértékben képződő szabad gyökök elleni védelemben, támogatja a szív-és érrendszer, valamint a sejtmembrán egészségének megtartását is.

- vitamin tartalom: A hal ezentúl kiváló forrása az A-, a D-, a B1-, a B2-, valamint a B12-vitaminnak is. Az A-vitamin jellemzően nyálkahártyavédő vitamin, míg a D-vitamin az immunrendszer működésében és a csontok egészséges építésében és fejlődésében játszik fontos szerepet. A B-vitaminok közül a B1-vitamin és a B2-vitamin különböző anyagcsere folyamatokban játszik fontos szerepet, a B12-vitamin pedig a vérképzéshez fontos.

A halak laza kötőszövettel rendelkeznek, valamint jelentős víztartalommal bírnak, amely akár a 80%-ot is meghaladhatja, így ezek miatt rendkívül könnyen emészthető élelmiszernek számítanak. Gazdag zsírtartalma mellett kiváló energia forrás is. Valamint kiváló fehérje forrás, amely a megfelelő és hatékony izomépítéshez, valamint az immunrendszer zavartalan működéséhez is szükséges.

Fontos! A halak vitamin-, valamint ásványi anyag tartalma jelentős mértékben változhat a hal élőhelyétől és a halfajtától is. 

A hal rendszeres fogyasztását tehát csakis ételallergia miatt érdemes hanyagolni, hiszen egy rendkívül egészséges táplálék, amely könnyedén beilleszthető a szív- és keringési betegséggel küzdők, fogyókúrázók, de a cukorbetegek táplálkozásába is.

Hol kapható?

Jutavit Omega-3 halolaj1200 mg + E-vitamin kapszula 100 db

-6% Jutavit Omega-3 halolaj 1200 mg + E-vitamin kapszula 100 db

A JutaVit Omega-3 pro mélytengeri halolaj kapszula nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen EPA és DHA zsírsavakat.

Ár: 3095 Ft
3295 Ft
Megnézem

Omega-3 halolaj kapszula400db (Sanct Bernhard)

-15% Omega-3 halolaj kapszula 400db (Sanct Bernhard)

Az omega-3 zsírsavak (tengeri halak) rendszeres fogyasztása hozzájárul a vérzsírok normál szintjének megtartásához, az egészséges szívműködéshez.

Ár: 5590 Ft
6595 Ft
Megnézem

GAL Halolaj Omega3 250ml3400mg

GAL Halolaj Omega3 250ml 3400mg

A GAL Halolaj Omega-3 jól hasznosuló, természetes formájában tartalmazza az omega-3 teljes spektrumát koncentráltan, természetes tokoferolokkal (E-vitamin) együtt.

Ár: 7378 Ft
Megnézem
Újdonság

Caleido Halolajkoncentrátum gélkapszula 60 db

Caleido Halolaj koncentrátum gélkapszula 60 db

Kapszulánként 530 mg halolaj - 149 meg EPA- és 101 DHA-zsírsav tartalommal.

Ár: 2350 Ft
Megnézem
Népszerű

WTN DHA 700mg halolajkoncentrátumból 60 db

WTN DHA 700mg halolaj koncentrátumból 60 db

Kapszulánként 700 mg DHA-t tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.

Ár: 7380 Ft
Megnézem
Újdonság

Dabur Amla MiracleHajolaj 200 ml

Dabur Amla Miracle Hajolaj 200 ml

22 esszenciális illóolaj egyedülálló keveréke. Táplálja és erősíti a hajat anélkül, hogy elnehezítené.

Ár: 4195 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!