Az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavak fontossága

Általánosságban elmondható, hogy sokat hallunk az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavak egészségünkre gyakorolt hatásairól és egészségünkhöz nélkülözhetetlen szerepéről. Azonban teljesen jogosan merülhet fel a kérdés bennünk, melyik esszenciális zsírsavból, mennyit fogyasszunk? Ez egyáltalán nem mindegy, mert feltétlen fontos a két zsírsav arányát is szem előtt tartani. De nézzük meg részletesen, miről is van szó!

Omega-3 és az omega-6 optimális aránya

Az Omega-3 esszenciális zsírsav, amelynek legimsertebb képviselői az eikozapentaénsav (EPA), a dokozahexaénsav (DHA) és az alfa-linolénsav (ALA), az omega-6 zsírsavak közül az esszenciális pedig a linolsav és az arachidonsav. A megfelelő mennyiség mellett pedig rettentő fontos ezeket a zsírsavakat az étrendünk egy optimális arányban tartalmazza (omega-3 és omega-6 fogyasztása 1:3-1:5 arányban javasolt). Miért fontos ez ennyire? Az omega-6 zsírsavak fogyasztása ugyanis sok esetben a többszöröse az ajánlottnak, amelynek bizony igen komoly következményei is lehetnek még az omega-6 zsírsavak jótékony tulajdonságai mellett is.

Omega-6 zsírsavak túlzott fogyasztásának következményei:

- hozzájárulhat gyulladásos folyamatok kialakulásához
- káros szabad gyöök képződését támogatja
- megnövelheti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát

Ahhoz, hogy étrendünk a legmegfelelőbb arányban tartalmazzon omega-3 és omega-6 zsírsavakat érdemes néhány fontos tanácsot megfogadni:

- Mivel halak kiváló forrásai az Omega-3 zsírsavaknak, így érdemes hetente 3 alkalommal valamilyen halételt fogyasztanunk. 
- Az olajos magvak rendszeres fogyasztása is ajánlott, így érdemes hetente többször is beilleszteni étrendünkbe. 
- csökkentsük a bő zsiradékban való sütést, ezzel is csökkenthetjük az omega-6 zsírsav túlzott fogyasztását. 
- Bátran alkalmazhatjuk napi étrendünkbe a lenmag-, a repce-, a kendermag-, a dió-, valamint az olívaolajat, amelyekkel pótolhatjuk a telítetlen zsírsavak 
   bevitelét.

Fontos! Az olajok összetétele komoly különbségeket mutat. A lenmagolaj az egyetlen olajfajta, amely több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint omega-6-ot. A repceolajban közel azonos a mennyiségük (1:2 arányú), a kenderolaj 1:3 arányt mutat, míg a dióolaj 1:6-ot, az olívaolaj 1:11-et, a kukoricacsíra-olaj 1:50-et és a jól ismert napraforgóolaj 1:120-at.

Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak nemcsak önmagukban számítanak, a kettő egyensúlya is nagyon lényeges. Ez a két zsírsav ugyanis együttesen szabályozzák a prosztaglandinok szintjét. Ezek létfontosságú, hormonokhoz hasonló anyagok, melyek testünk fő szervrendszereinek megfelelő működésében vesznek részt.

Hol kapható?

Jutavit Omega-3 halolaj1200 mg + E-vitamin kapszula 100 db

Jutavit Omega-3 halolaj 1200 mg + E-vitamin kapszula 100 db

A JutaVit Omega-3 pro mélytengeri halolaj kapszula nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen EPA és DHA zsírsavakat.

Ár: 3295 Ft
Megnézem

Omega-3 halolaj kapszula400db (Sanct Bernhard)

-15% Omega-3 halolaj kapszula 400db (Sanct Bernhard)

Az omega-3 zsírsavak (tengeri halak) rendszeres fogyasztása hozzájárul a vérzsírok normál szintjének megtartásához, az egészséges szívműködéshez.

Ár: 5590 Ft
6595 Ft
Megnézem

GAL Halolaj Omega3 250ml3400mg

GAL Halolaj Omega3 250ml 3400mg

A GAL Halolaj Omega-3 jól hasznosuló, természetes formájában tartalmazza az omega-3 teljes spektrumát koncentráltan, természetes tokoferolokkal (E-vitamin) együtt.

Ár: 6132 Ft
Megnézem
Újdonság

Caleido Halolajkoncentrátum gélkapszula 60 db

Caleido Halolaj koncentrátum gélkapszula 60 db

Kapszulánként 530 mg halolaj - 149 meg EPA- és 101 DHA-zsírsav tartalommal.

Ár: 2350 Ft
Megnézem
Népszerű

WTN DHA 700mg halolajkoncentrátumból 60 db

WTN DHA 700mg halolaj koncentrátumból 60 db

Kapszulánként 700 mg DHA-t tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.

Ár: 7380 Ft
Megnézem
Újdonság

Dabur Amla MiracleHajolaj 200 ml

Dabur Amla Miracle Hajolaj 200 ml

22 esszenciális illóolaj egyedülálló keveréke. Táplálja és erősíti a hajat anélkül, hogy elnehezítené.

Ár: 4195 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!